2008. április 21., hétfő

Omerszámlálás

Peszáh második napjának estéjétől, áldás kíséretében kezdtük el számlálni a napokat, melyeket egészen sávuot előestéjéig, hét teljes héten át végzünk.
E napok számolása a Tóra utasítása, hiszen így olvashatjuk:

"És számláljátok magatoknak a napokat az ünnep másnapjától (peszáh), attól a naptól, midőn hozzátok a lengetés omerjét; hét teljes hét legyen. A hetedik hét után való napig számláljatok ötven napot..." -M.III. XXII,15-16.

"Úgy számolják a napokat (és heteket), hogy naponta egy-egy kalászt félretesznek, s ha hét kalász összegyűlik, kévébe (héberül: ómer) fonják őket.
Amikor a hét kéve összegyűlt, a következő (az ötvenedik) napon tartják az új kenyér ünnepét (héber nyelven: sávuot – שבועות, jelentés: hetek ünnepe), melyet a mai kereszténység pünkösd (görög nyelven: pentékoszté – πεντηκόστη) néven tart meg.

A számlálás egy esti áldás formájában valósul meg.

„Áldott vagy Te, Örökkévaló Istenünk, a Világ Ura, ki megszentelt minket parancsolataival, s meghagyta nekünk az omer számlálását!”
Az áldás után megemlítik a számolt napok számát (és ugyanezt hetekkel)."
"A pészah óta tartó ómerszámlálás hét hétig tart, ezt követi a sávuot. A héber szó (שבועות) jelentése hetek. A pészahi fizikai szabadulást a sávuoti szellemi, lelki szabadulás követi. Az ünnep Izraelben egy napos, Izraelen kívül két napig tart. Ez a három zsidó zarándokünnep (héberül: שלושת הרגלים, selóset háregálim) közül a második.
A sávuot szó esküvéseket is jelent, ugyanis e napon két
eskü is elhangzott.
Egyik a zsidó nép részéről:
„Azután vevé a szövetség könyvét, és elolvasá a nép hallatára; azok pedig mondának: Mindent megteszünk, a mit az Úr parancsolt, és engedelmeskedünk.”
Mózes II. könyve 24. fejezet 7. (Károli Gáspár fordítása)
a másik
Isten részéről:
„És lesztek ti nékem papok birodalma és szent nép. Ezek azok az ígék, melyeket el kell mondanod Izráel fiainak.”
Mózes II. könyve 19. fejezet 6. (Károli Gáspár fordítása) "
Az előző idézetek nagy része a Wikipédián olvasható....
Hogyan lehet számunkra a Tóra parancsa élő?

Nincsenek megjegyzések: